Dét at låne i friværdien er sikkert noget, du har hørt om før. Men hvad vil det helt præcist sige? Hvor meget friværdi skal du have, for at du kan lægge dit lån om? Og hvad kan du bruge lån i friværdi til? Få svar på alle dine spørgsmål i dette indlæg, hvor vi blandt andet gennemgår:
- At låne i husets friværdi
- At låne i en andelsbolig friværdi
- At låne i sommerhusets friværdi
- At låne i friværdien som pensionist
Uanset hvilken ejendomstype og lån du har, kan du med fordel bruge en lån i friværdi beregner til at undersøge, om det giver mening for netop dig at låne i friværdien. Det vil typisk afhænge af, hvor meget du har afdraget på dit lån og om din bolig er steget i værdi. Jo mere din bolig stiger i værdi eller des mere, du har betalt af på gælden, jo højere en friværdi har du. Du kan dog også opnå friværdi uden at have afdraget specielt meget. Det kan ske, hvis boligpriserne i dit område stiger markant.
Lån i husets friværdi
Som husejer vil du typisk på et tidspunkt få mulighed for at låne i husets friværdi. Du kan ofte optage lån i boligens friværdi til forbedringer af boligen, en større renovering, til at afdrage på en dyrere gæld eller til at købe bolig nr. 2 f.eks. et sommerhus.
Friværdien er boligens samlede værdi fratrukket boligens restgæld.
For at kunne låne i boligens friværdi, kræver det enten (eller en kombination af begge):
- At du har boet i boligen i en længere årrække og derfor afdraget en vis del af den tinglyste gæld
- At huspriserne i dit område er steget og at dit hus derfor er mere værd, end da du optog huslånet
Ofte er det en kombination af begge disse faktorer, der gør, at du har optjent friværdi i dit hus. For at låne pengene skal dit lån lægges om. Det beløb du låner, bliver lagt til din restgæld og du får en ny hovedstol og løbetid for lånet.