Lån i friværdi

- også hvis banken siger nej!

Dét at låne i friværdien er sikkert noget, du har hørt om før. Men hvad vil det helt præcist sige? Hvor meget friværdi skal du have, for at du kan lægge dit lån om? Og hvad kan du bruge lån i friværdi til? Få svar på alle dine spørgsmål i dette indlæg, hvor vi blandt andet gennemgår:

  • At låne i husets friværdi
  • At låne i en andelsbolig friværdi
  • At låne i sommerhusets friværdi
  • At låne i friværdien som pensionist

Uanset hvilken ejendomstype og lån du har, kan du med fordel bruge en lån i friværdi beregner til at undersøge, om det giver mening for netop dig at låne i friværdien. Det vil typisk afhænge af, hvor meget du har afdraget på dit lån og om din bolig er steget i værdi. Jo mere din bolig stiger i værdi eller des mere, du har betalt af på gælden, jo højere en friværdi har du. Du kan dog også opnå friværdi uden at have afdraget specielt meget. Det kan ske, hvis boligpriserne i dit område stiger markant.

Lån i husets friværdi

Som husejer vil du typisk på et tidspunkt få mulighed for at låne i husets friværdi. Du kan ofte optage lån i boligens friværdi til forbedringer af boligen, en større renovering, til at afdrage på en dyrere gæld eller til at købe bolig nr. 2 f.eks. et sommerhus.

Forklaring af begrebet friværdi

Friværdien er boligens samlede værdi fratrukket boligens restgæld.

For at kunne låne i boligens friværdi, kræver det enten (eller en kombination af begge):

  • At du har boet i boligen i en længere årrække og derfor afdraget en vis del af den tinglyste gæld
  • At huspriserne i dit område er steget og at dit hus derfor er mere værd, end da du optog huslånet

Ofte er det en kombination af begge disse faktorer, der gør, at du har optjent friværdi i dit hus. For at låne pengene skal dit lån lægges om. Det beløb du låner, bliver lagt til din restgæld og du får en ny hovedstol og løbetid for lånet.

Indhent gratis og uforpligtende lånetilbud

- og få svar inden for 24 timer

Lån i andelsbolig friværdi

Det er ikke kun som husejer, at du kan låne penge i din friværdi. Som andelsboligejer ejer du med dit andelsbevis en andel i andelsboligforeningen. Denne kan også stige i værdi, i takt med at andelsboligmarkedet udvikler sig i en positiv retning. Ligesom du kan have betalt en stor del af andelsboliglånet af. Når du vil lån i friværdi andelsbolig, kan du typisk få lov, hvis pengene skal bruges til nyt køkken, badeværelse eller en anden form for renovering.

Lån i friværdi sommerhus

Hvis du har opsparet friværdi i sommerhuset, kan du også låne gennem denne for f.eks. at få råd til nogle forbedringer af sommerboligen eller til at tage på ferie for eller lignende. Friværdi i din primære bolig kan også være et ideelt springbræt til at få råd til at købe det dér sommerhus, du har gået om drømt om.

Lån i friværdi pensionist

At købe en ejendom som voksen kan være en god form for pensionsopsparing. Når du engang skal på pension, vil du formentlig have opsparet en god mængde friværdi i boligen. Denne kan du bruge på at forsøde livet som pensionist, rejse eller lave forbedringer i boligen. Der gælder dog særlige regler, når man som pensionist vil låne i friværdien. Da du som pensionist netop ikke har en reel fast indtægt hver måned, vil det kræve, at du min. har opsparet 40% i friværdi i boligen.

Hus, andelsbolig eller sommerhus. Selvom du har en større friværdi i din bolig, kan det ske, at banken siger nej til at lade dig låne i friværdien. Da der er tale om et lån, vil banken vurdere din økonomiske situation – og for nogle bliver det til et nej, selvom de har værdi i selve boligen at stille med. Det kan f.eks. være fordi, banken ikke mener, at du har plads i budgettet til at betale afdrag på det nye og højere lån.

Vil du have en second opinion? Kontakt Fairkredit i dag for en uforpligtende snak om netop din friværdi.

Lån til dine boligdrømme allerede i dag