Drømmer du om at købe din egen bolig? Men har banken allerede sagt nej? Så har du måske hørt snak om det, der kaldes for et pantebrevslån? Vi kalder det i dag også for et ejendomskreditlån, og det er blevet et populært alternativt til at låne penge til huskøb i banken. Netop fordi, at det kan være lettere at optage, for dig der har fået nej i banken. F.eks. dig der er ung og studerende, selvstændig med varierende indtægt eller lignende.
Men hvordan låner du egentligt penge uden om banken? Hvordan foregår det? Hvem låner dig pengene? Hvad koster det i rente? Og kan du låne på trods af, at du er registreret i RKI? Få svar på disse spørgsmål og mange flere i dette indlæg. Vi ser blandt andet nærmere på:
- Hvad er et pantebrevslån?
- Hvordan låner du til huskøb via pantebrevslån?
- Hvilke renter er der på pantebrevslånet?
- Registreret i RKI – kan jeg få et pantebrevslån?
Læs meget meget om disse emner i dette indlæg.
Hvad er et pantebrevslån?
Et pantebrevslån (også kaldet for ejendomskreditlån) er et lån givet af private långivere og investorer. Det formidles af ejendomskreditselskaber som Fairkredit. Vi står får at gennemse låneansøgninger og vurdere om netop du, kan blive godkendt til et attraktivt pantebrevslån. Lånet vil typisk have en højere rente, end hvis du lånte til boligkøb i banken og realkreditinstituttet. Det vil også have en kortere løbetid på netop 25 år.
Fordelene ved at vælge et pantebrevslån er dog:
- At du altid kan få en fast rente
- At lånet er uopsigeligt i hele løbetiden (så længe du overholder betalingerne)
- At det er lettere at optage end lån i banken
- At långiverne er mere risikovillige
Skal du låne til finansiering af et hus, vil det koste dig mere at låne til købssummen med et pantebrevslån. Det kan vi ikke komme uden om. Det kan dog vise sig at være billigere for dig, end i banken, ved f.eks. køb af andelsbolig. Og hvis du har fået nej i banken, er det måske den eneste mulighed, du har, for at kunne blive boligejer. Selvom renterne er højere på et ejendomskreditlån, vil det stadig være et langt bedre alternativ til at leje en bolig hele livet.
Pantebrevslånet kan enten være fastforrentet eller med variabel rente. Præcis ligesom et realkreditlån. Det er op til dig, hvilken type lån du vælger. Men det kan være en god idé at gå med din mavefornemmelse. Med det faste lån er du sikret den samme rente i hele lånets løbetid. Med den variable rente kan du ofte få en lavere rente fra lånet oprettes, men hvis markedssituationen ændrer sig, kan det betyde, at din rente stiger. Det er derfor med større risiko, at du optager et pantebrevslån med variabel rente. Vil du have stor sikkerhed, skal du i stedet vælge den faste rente.
Pantebrevslån til huskøb – hvordan foregår det?
Der er nogle forskelle på at vælge et pantebrevslån som alternativ til lån i banken.
- Dit pantebrevslån hus vil have en kortere løbetid på 25 år i modsætningen til de 30 år, man typisk betaler over i bank/realkreditinstitut.
- Gennem banken låner du 80% i realkreditinstituttet, 15% på et banklån og de sidste 5% som udbetaling. Med et pantebrevslån kan du låne op til 95% af købssummen på det samme lån, men du skal stadig have 5% til udbetaling. Du kan også låne færre end de 95%, hvis du har et højere beløb til udbetaling eller f.eks. er godkendt til et realkreditlån ved siden af.
- Pantebrevslånet er ikke givet af en bank eller et realkreditinstitut. Det formidles af ejendomskreditselskaber som Fairkredit, men på vegne af private långivere og investorer. Disse er mere risikovillige – også fordi der er en højere rente på lånet – og derfor vil det ofte være lettere at optage dette lån frem for et lån i banken.
Hvis du vil sammenligne det lån, du måske kan få i banken med pantebrevslånet, kan du bruge vores pantebrevslån beregner hos Fairkredit. Her kan du få et overblik over, hvad det koster dig hver måned at låne til din ønskede købssum. Du kan tilrette beløbet med løbetid, variabel eller fast rente og ønsket udbetaling.