Pantebrevslån - alt du behøver at vide

Drømmer du om at købe din egen bolig? Men har banken allerede sagt nej? Så har du måske hørt snak om det, der kaldes for et pantebrevslån? Vi kalder det i dag også for et ejendomskreditlån, og det er blevet et populært alternativt til at låne penge til huskøb i banken. Netop fordi, at det kan være lettere at optage, for dig der har fået nej i banken. F.eks. dig der er ung og studerende, selvstændig med varierende indtægt eller lignende.

Men hvordan låner du egentligt penge uden om banken? Hvordan foregår det? Hvem låner dig pengene? Hvad koster det i rente? Og kan du låne på trods af, at du er registreret i RKI? Få svar på disse spørgsmål og mange flere i dette indlæg. Vi ser blandt andet nærmere på:

 • Hvad er et pantebrevslån?
 • Hvordan låner du til huskøb via pantebrevslån?
 • Hvilke renter er der på pantebrevslånet?
 • Registreret i RKI – kan jeg få et pantebrevslån?

Læs meget meget om disse emner i dette indlæg.

Hvad er et pantebrevslån?

Et pantebrevslån (også kaldet for ejendomskreditlån) er et lån givet af private långivere og investorer. Det formidles af ejendomskreditselskaber som Fairkredit. Vi står får at gennemse låneansøgninger og vurdere om netop du, kan blive godkendt til et attraktivt pantebrevslån. Lånet vil typisk have en højere rente, end hvis du lånte til boligkøb i banken og realkreditinstituttet. Det vil også have en kortere løbetid på netop 25 år.

Fordelene ved at vælge et pantebrevslån er dog:

 • At du altid kan få en fast rente
 • At lånet er uopsigeligt i hele løbetiden (så længe du overholder betalingerne)
 • At det er lettere at optage end lån i banken
 • At långiverne er mere risikovillige

Skal du låne til finansiering af et hus, vil det koste dig mere at låne til købssummen med et pantebrevslån. Det kan vi ikke komme uden om. Det kan dog vise sig at være billigere for dig, end i banken, ved f.eks. køb af andelsbolig. Og hvis du har fået nej i banken, er det måske den eneste mulighed, du har, for at kunne blive boligejer. Selvom renterne er højere på et ejendomskreditlån, vil det stadig være et langt bedre alternativ til at leje en bolig hele livet.

Pantebrevslånet kan enten være fastforrentet eller med variabel rente. Præcis ligesom et realkreditlån. Det er op til dig, hvilken type lån du vælger. Men det kan være en god idé at gå med din mavefornemmelse. Med det faste lån er du sikret den samme rente i hele lånets løbetid. Med den variable rente kan du ofte få en lavere rente fra lånet oprettes, men hvis markedssituationen ændrer sig, kan det betyde, at din rente stiger. Det er derfor med større risiko, at du optager et pantebrevslån med variabel rente. Vil du have stor sikkerhed, skal du i stedet vælge den faste rente.

Pantebrevslån til huskøb – hvordan foregår det?

Der er nogle forskelle på at vælge et pantebrevslån som alternativ til lån i banken.

 • Dit pantebrevslån hus vil have en kortere løbetid på 25 år i modsætningen til de 30 år, man typisk betaler over i bank/realkreditinstitut.
 • Gennem banken låner du 80% i realkreditinstituttet, 15% på et banklån og de sidste 5% som udbetaling. Med et pantebrevslån kan du låne op til 95% af købssummen på det samme lån, men du skal stadig have 5% til udbetaling. Du kan også låne færre end de 95%, hvis du har et højere beløb til udbetaling eller f.eks. er godkendt til et realkreditlån ved siden af.
 • Pantebrevslånet er ikke givet af en bank eller et realkreditinstitut. Det formidles af ejendomskreditselskaber som Fairkredit, men på vegne af private långivere og investorer. Disse er mere risikovillige – også fordi der er en højere rente på lånet – og derfor vil det ofte være lettere at optage dette lån frem for et lån i banken.

Hvis du vil sammenligne det lån, du måske kan få i banken med pantebrevslånet, kan du bruge vores pantebrevslån beregner hos Fairkredit. Her kan du få et overblik over, hvad det koster dig hver måned at låne til din ønskede købssum. Du kan tilrette beløbet med løbetid, variabel eller fast rente og ønsket udbetaling.

Indhent gratis og uforpligtende lånetilbud

- og få svar inden for 24 timer

Renter på pantebrevslån – hvad koster det?

Renterne på et pantebrevslån er højere, end hvis du låner til boligen gennem banken. Men hvis du har fået et nej i banken og har lange udsigter til at blive godkendt, kan det alligevel være et godt alternativ. Selvom du skal betale mere om måneden på dit lån, vil det være at foretrække frem for at blive ved at bo til leje i mange år ud i fremtiden.

 

Selvom et lån til køb af hus er dyrere gennem Fairkredit, kan det godt være billigere at låne til f.eks. en andelsbolig. Bankernes rente er nemlig på ca. 3-10%, hvor imod et pantebrevslån gennem Fairkredit kan tilbydes til 5-9%. Derudover er det også altid muligt at få en fast rente på dit ejendomskreditlån, hvilket det ikke altid er i banken.

Pantebrevslån RKI – kan jeg låne alligevel?

Pantebrevslån trods RKI? Er det muligt? Det er ikke umuligt at få et ejendomskreditlån, selvom du er registreret i RKI. Det kræver dog en meget god forklaring på, hvorfor du er registreret. Da dét at du ikke har betalt til tiden, taler meget negativt for dine chancer for at få et lån. Selvom de private långivere af pantebrevslånene er mere risikovillige, går de ikke med til hvad som helst.

Ydermere er det ikke at anbefale, at du optager yderligere gæld, hvis du i forvejen har gæld, som du ikke har mulighed for at betale af på. Dét at du har gæld og er registreret i RKI, kan dreje sig om et mindre beløb, men det kan også være et større beløb, du skylder. Det kan derfor trække en del ned i dit budget. Og før du har betalt af, har du måske slet ikke råd til at købe drømmeboligen. Det kan derfor være bedre at vente, til den skyldige gæld er afdraget på. Des før du kommer af med gælden, kan du også komme af med din registrering i RKI – og så ser det bare lysere ud for dig.

Vil du vide mere om pantebrevslånet? Kontakt os gerne for en uforpligtende snak. Vi sidder klar til at tage en snak om netop din økonomiske situation. Du kan også udfylde en online låneansøgning allerede i dag og få svar inden for få dage!

Lån til dine boligdrømme allerede i dag