Restgæld - sådan får du overblik

Hvad er restgæld? Det er det beløb, som du stadig mangler at betale på dit huslån. De fleste danskere skylder penge i deres boliger i form at realkredit-, bank eller pantebrevslån, og har derfor en restgæld i boligen, medmindre lånet er betalt ud. Restgælden er der også, uanset om du har afdragsfrihed eller ej. Din restgæld afhænger af følgende faktorer:

 

  • Hovedstolen – hvor meget du har lånt
  • Renten – hvor meget du betaler i rente
  • Afdrag – hvor stor en del af din ydelse, der reelt er afdrag
  • Løbetid – hvor længe lånet løber

 

Din hovedstol restgæld er hele det beløb, du låner. Det vil sige, før du har betalt en krone af. Hver måned betaler du så en ydelse på lånet, denne består af renter og afdrag. Renterne rykker ikke ved din restgæld. Det gør dine afdrag derimod. Løber dit lån over 10 år, vil du hurtigere komme ned på en lav restgæld, i forhold til hvis det løber over 30 år.

Når du optager et lån i banken eller gennem Fairkredit – ja, hvor som helst. Så får du altid en oversigt over dine afdrag og din restgæld, som er beregnet ud fra renten på det tidspunkt. Har du valgt en variabel rente, kan restgælden komme til at se anderledes ud. Men oversigten giver dig som udgangspunkt et overblik over, hvad din restgæld er på til marts i 2025 eller til december i 2029.

Har du ikke lige denne oversigt ved hånden, kan du også udregne beløbet med en formel for restgæld. Denne kræver, at du kender: 1) hovedstol, 2) afdrag pr. termin, 3) antal terminer og 4) renten.

Er du ikke lige det store matematikgeni? Så kan du med fordel også se dine lån online f.eks. ved at logge ind på din netbank. Her vil der typisk ved hver betaling være oplyst en restgæld for dit lån.

Restgæld i hus – det betyder det for dig

Restgæld i huse er ikke noget, man kommer uden om, når man har et lån. Men hvad betyder denne restgæld i ejendom egentlig for dig?

Hvis din restgæld bolig er lav, er det positivt. Det kan være fordi, du har boet i boligen i mange år eller fordi du har betalt ekstra af på dit lån. Er værdien på din bolig samtidig steget, er det blot endnu bedre. Du vil dermed have en friværdi på beløbet mellem din restgæld og det beløb, som din bolig nu er værd.

Hvis du vil se restgæld i hus, har du flere muligheder. Du kan vende tilbage til den gældsoversigt, du fik, dengang du optog lånet. Kan du ikke lige finde dén, kan du typisk logge ind på din banks hjemmeside, dit realkreditinstituts, hos Fairkredit eller hvor du nu har optaget dit lån. Du kan også find restgæld i hus på din netbank. Der vil typisk være noteret lidt oplysninger sammen med din betaling på et lån – f.eks. hvilken periode du har betalt for, hvad dit afdrag er på samt den nuværende restgæld på lånet.

Indhent gratis og uforpligtende lånetilbud

- og få svar inden for 24 timer

Restgæld efter tvangsauktion – sådan er du stillet

Hvad med tvangsauktion restgæld? Hvad sker der, hvis din bolig sælges på tvangsauktion og der ikke kommer penge nok ind til at dække dine lån?

Det vil for dig betyde, at du skal afdrage på en gæld, som du ikke længere har nogen værdi for. Det kan være svært at komme gælden til livs, da du ofte vil risikere at sidde tilbage med en stor restgæld efter en tvangsauktion. Mange boliger vil nemlig blive solgt til langt under markedsprisen. Restgælden vil du få oplyst, der hvor du har optaget dit huslån. Da du formentlig ikke har mulighed for at indfri hele restgælden med det samme, vil du typisk få en afdragsordning.

Tjek restgæld online og få overblik

Vil du tjek for restgæld i hus? Der er flere måder at komme frem til din restgæld på, men det mest simple er at tjekke online. Hvis ikke restgælden er oplyst i din netbank, vil du typisk kunne logge ind, der hvor du har lånt penge og finde frem til en gældsoversigt. Denne viser dig, hvad du betaler hver måned, hvad du skylder nu og hvad du kan forvente at skylde i fremtiden.

Vil du vide, hvad andre skylder i deres bolig, kan du også tjek restgæld i hus på Tinglysning.dk. Du skal dog være opmærksom på, at du ikke kan se den faktiske restgæld, kun den restgæld der var, da lånet blev optaget eller da det f.eks. blev lagt om.

Vil du foretage beregning af restgæld i stedet? Du kan beregn restgæld på et lån med en matematisk formel. Det kunne f.eks. være, hvis du er på boligjagt og vil forsøge at regne dig frem til restgælden i sælgers bolig. Eller hvis du vil regne restgæld ud på et lån, du ikke har optaget endnu – f.eks. for at vide, hvor meget du skylder efter henholdsvis 10 år og 20 år.

Lån til dine boligdrømme allerede i dag