Hvad er restgæld? Det er det beløb, som du stadig mangler at betale på dit huslån. De fleste danskere skylder penge i deres boliger i form at realkredit-, bank eller pantebrevslån, og har derfor en restgæld i boligen, medmindre lånet er betalt ud. Restgælden er der også, uanset om du har afdragsfrihed eller ej. Din restgæld afhænger af følgende faktorer:
- Hovedstolen – hvor meget du har lånt
- Renten – hvor meget du betaler i rente
- Afdrag – hvor stor en del af din ydelse, der reelt er afdrag
- Løbetid – hvor længe lånet løber
Din hovedstol restgæld er hele det beløb, du låner. Det vil sige, før du har betalt en krone af. Hver måned betaler du så en ydelse på lånet, denne består af renter og afdrag. Renterne rykker ikke ved din restgæld. Det gør dine afdrag derimod. Løber dit lån over 10 år, vil du hurtigere komme ned på en lav restgæld, i forhold til hvis det løber over 30 år.
Når du optager et lån i banken eller gennem Fairkredit – ja, hvor som helst. Så får du altid en oversigt over dine afdrag og din restgæld, som er beregnet ud fra renten på det tidspunkt. Har du valgt en variabel rente, kan restgælden komme til at se anderledes ud. Men oversigten giver dig som udgangspunkt et overblik over, hvad din restgæld er på til marts i 2025 eller til december i 2029.
Har du ikke lige denne oversigt ved hånden, kan du også udregne beløbet med en formel for restgæld. Denne kræver, at du kender: 1) hovedstol, 2) afdrag pr. termin, 3) antal terminer og 4) renten.
Er du ikke lige det store matematikgeni? Så kan du med fordel også se dine lån online f.eks. ved at logge ind på din netbank. Her vil der typisk ved hver betaling være oplyst en restgæld for dit lån.
Restgæld i hus – det betyder det for dig
Restgæld i huse er ikke noget, man kommer uden om, når man har et lån. Men hvad betyder denne restgæld i ejendom egentlig for dig?
Hvis din restgæld bolig er lav, er det positivt. Det kan være fordi, du har boet i boligen i mange år eller fordi du har betalt ekstra af på dit lån. Er værdien på din bolig samtidig steget, er det blot endnu bedre. Du vil dermed have en friværdi på beløbet mellem din restgæld og det beløb, som din bolig nu er værd.
Hvis du vil se restgæld i hus, har du flere muligheder. Du kan vende tilbage til den gældsoversigt, du fik, dengang du optog lånet. Kan du ikke lige finde dén, kan du typisk logge ind på din banks hjemmeside, dit realkreditinstituts, hos Fairkredit eller hvor du nu har optaget dit lån. Du kan også find restgæld i hus på din netbank. Der vil typisk være noteret lidt oplysninger sammen med din betaling på et lån – f.eks. hvilken periode du har betalt for, hvad dit afdrag er på samt den nuværende restgæld på lånet.